26e t/m 31e dag
Door: Harry van Megen
Blijf op de hoogte en volg Harry
23 Mei 2013 | Spanje, Itero del Castillo
Rustdag in Pamplona. Door de stad gelopen waar genoeg te zien is aan monumenten en wat boodschappen gedaan om de Pinksteren door te komen. Na de komst van Frans samen naar de kathedraal gelopen, een indrukwekkende kerk met houtbewerkte zetels rond het altaar. Toeristen hadden bezit genomen van de bisschoppelijke zetel om zich hierin te laten fotograferen, even later weggejaagd door een kerkdienaar. Samen prima gegeten in een restaurant naast ons hotel. Verbluffend om te zien hoeveel volk er 's avonds laat door de straten van Pamplona loopt. De restaurantjes en cafe's zijn druk bezet, de meeste pas na 21.00u, de normale etenstijd voor de Spanjaarden. Ondanks de hele dag regen, toch een goedgevulde dag.
27e dag zo 19 mei
In de regen vertrokken uit Pamplona richting Puente la Reina. Buiten de stad werd het al gauw droog en hebben we genoten van het glooiende, heuvelachtige landschap met niet al te zware klimmetjes. Een stop gemaakt in St. Maria de Eunate met een heel bijzonder, rustgevend kerkje, sober uitgevoerd, midden in het veld gelegen, maar toch druk bezocht. Kort daarna Puenta la Reina bereikt met zijn bekende brug over de Rio Arga en ook weer een prachtige kerk, met de voor Spanje kenmerkende rijk vergulde altaarwanden. Langs de drukke autoweg koers gezet naar Estella om ons daar na 58 km te nestelen voor de nacht. Tevoren nog een rondgang gemaakt langs de 4 kerken die het stadje telt.
28e dag ma 20 mei
Na een kop koffie in het hotel op de fiets geklommen richting Logrono. Direct buiten Estella na een pittig klimmetje, kwamen we bij het Monasterio de Irache, dat half verscholen ligt achter een wijnhuis. Hier kon behalve water, ook heuse wijn uit de muur getapt worden. We waren uiteraard niet de enige Santiagogangers die hun bidons gratis met wijn van de bodega vulden. Fietsende en lopende pelgrims van alle nationaliteiten wachtten netjes onder grote hilariteit hun beurt aan de tap af.
De volgende plaats om te stoppen was Los Arcos, een gezellig plaatsje met een marktpleintje bij de kerk, dat rondom van stevige houten balken was voorzien om de lokale stierenrennen in goede banen te leiden. Later hebben we dit in meerdere plaatsen in de omgeving gezien, blijkbaar een regionale folklore. Frans kreeg hier in de refugio zijn pelgrimspaspoort met de eerste stempel en mocht met de Belgische hospitalera op de foto.
Torres del Rio was daarna aan de beurt om af te stappen. Hier staat een juweeltje van een kerk, dat net als in L'Hopital St.Blaise, een achthoekige toren en andere Moorse invloeden heeft. Een schitterend kruisbeeld boven het eenvoudige altaar is een van de weinige ornamenten. Op een bankje iets verderop ons meegenomen brood met beleg opgegeten, ondertussen een meewarige blik werpend op de voorbijstrompelende caminogangers. Een Australische dame moest van zichzelf 40km per dag lopen om op tijd in Santiago te zijn en klaagde nu van pijn in de heup. Hoe is het mogelijk ?
Via Logrono, een grote moderne stad met een kathedraal die op de torenspits een ooievaarsnest herbergt (komt vaak voor in deze contreien), door naar Navarrete, waar we de dag tevoren via internet ons hotel geboekt hadden. Hier was geen fietsenstalling, maar onze fietsen mochten mee op de kamer die groot genoeg was daarvoor (in Spanje een normaal verschijnsel volgens Frans).
Vandaag meer dan 2000 km volgemaakt op de fiets.
29e dag di 21 mei
Deze dag voerde door de heuvels van Navarra met aan weerszijden van de weg uitgestrekte wijnvelden. Er zat nog weinig blad aan de wijnstokken.
Het was een koude dag (7 gr.) en vrijwel de hele dag regen. Onderweg gestopt in een cafeetje om op te warmen en op de w.c. wat extra kleding aan te trekken. Zoals in zoveel Spaanse cafe's ook hier een kale inrichting zonder wandversiering, zonder tafelkleedjes, harde stoelen en ook nog de verwarming uit, net een bedrijfskantine. 's Middags bij het klooster van Yuso in San Milan koffie met belegde broodjes genomen en doorgereden tot Sto. Domingo de Calzada. Daar onderdak gekregen in het klooster van de Zusters Cisterciensers. De H. Domingus was bouwmeester en weldoener voor de pelgrims die naar Santiago gingen. Van hem is het ontwerp voor de kathedraal, een mengeling van romaanse en gotische bouwstijl, later aangevuld met een toren in barok. Een monumentale kerk met een rijkdom aan kunstschatten en met een kooi met daarin een levende haan en kip, overblijfsel van een eeuwenoude legende over de niet beantwoorde liefde van een meisje voor een logerende jongeling.
30e dag woe 22 mei
Na het ontbijt bij de zusters onze fietsen bepakt en richting Burgos gereden via Belorado. Die dag is het gelukkig droog gebleven. Weinig variatie in het landschap, maar toch heel mooi en eindigend in een klim 10km voor Burgos en een fraaie bosroute over een fietspad tot in de stad.
Burgos is een grote, drukke stad, mondain, met veel winkels en een overweldigende, ongelooflijk mooie kathedraal, niet alleen door zijn omvang, maar ook door de hoeveelheid ornamenten buiten en binnen. Ook andere bezienswaardigheden, zoals de Plaza Mayor en de meerdere paleizen, maken een bezoek aan Burgos zeker de moeite waard.
91 km hebben we ervoor gereden.
31e dag do 23 mei
Na het bezoek aan de kathedraal vanmorgen, weggereden uit een koud (6gr.) en winderig Burgos. Wat een rijkdom, verzameld in zo'n enorme kerk! Met het verlaten van de stad d.m.v. een lange klim kwamen we in de hoogvlakte, de Meseta, terecht. Gelukkig hadden we de koude oostenwind dit keer ook vaker in de rug en het is droog gebleven. 52 km fietsen vonden we genoeg voor vandaag en dus werd Castrojeriz de volgende halteplaats.
Veel Spanjaarden, ook jongere, wensen ons spontaan "buen camino" en zijn heel behulpzaam bij het vinden van de weg. Het geeft aan dat de camino naar Santiago leeft, ook bij hen.
Gezellig met z'n tweetjes verder, nog maar 'n dikke 500km tot Santiago.
24 Mei 2013 - 16:05
Lex:
Dag Harry,
Vanmorgen stond hier in de krant een verhaal over de positieve invloed van Duitsland op Europa en de rest van de wereld. Aldus bleek uit een onderzoek van wetenschappers. Het weer in Duitsland is in ieder geval zoals hier in Nederland en bij jullie in Spanje echt Hollands. Vorig jaar om deze tijd was het daar rond Burgos meer dan 35 C. Om te fietsen denk ik (positief) dat je het met die paar buitjes beter treft. Je nadert het gebied dat een goed bewaard geheim van de Spanjaarden behelst, namelijk hun wintersportgebied: de Picos de Europa. Ik weet niet of de camino erdoor of erlangs loopt, maar het zou een aparte ervaring zijn om nu nog even in de sneeuw te banjeren. Nog maar 20% van de kilometers. De verleiding om te zeggen dat dat nog maar een peulenschilletje zal zijn is groot, dus zeg ik het maar niet, maar schrijf het gewoon.
Buen camino en groeten aan Frans, die ik al lang niet meer heb gezien.
Lex en Edith -
24 Mei 2013 - 21:36
Jennita Glismeijer:
De loutering komt steeds meer? Zo ook de contemplatie?
*18 mei: Na de komst samen met Frans naar de kathedraal gelopen.
*19 mei:Een heel bijzonder, rustgevend kerkje.En nog een rondgang langs de vier kerken.
*20 mei: Hier staat een juweeltje van een kerk.
*21 mei: Onderdak gekregen in het klooster van de Cisterciënzers.
*22 mei: Ongelofelijk mooie kathedraal.
*23 mei: Na het bezoek aan de kathedraal.
In de hoop dat je er daarmee komt. Laat je ook maar eens verleiden al is het maar door de gedachte dat het einde in zicht is. De rondemissen(misdienaressen??) zullen je ongetwijfeld gloedvol ontvangen.
Moge je gezegend worden met massages, alcoholische spiritualiën en de hoop op een leven dat nog verder gaat dan SANTIa-gogo.
Teus.
25 Mei 2013 - 18:28
Wilmy:
Dag Caballeros,
Hoor dat jullie eindelijk goed weer hebben, gelukkig.
De wereld ziet er dan een stuk mooier uit en ik krijg er altijd een goed humeur van.
Het einddoel nadert, geweldig Harry, petje af.
Snap nu ook waarom het allemaal zo snel gaat, dalen met 60 km per uur.........
dan ben je er inderdaad zo.
En dan nog wijn uit de muur, moet het toch bijna als vanzelf gaan.
Die fietstocht werkt aanstekelijk met al je verhalen, krijg er ook zin in.
Maar al die beklimmingen......
Wens jullie nog heel veel fietsplezier en ben heel benieuwd naar jullie verhalen als jullie terug zijn in Reuver.
Maak er nog een leuke week van.
Groetjes, Wilmy. -
25 Mei 2013 - 23:56
Erwan, Hugo Et Martine:
Hola Harry,
J'hésite à t'écrire ce message en espagnol, mais connaissant ta bonne maitrise du français, il me semble plus simple d'écrire dans la langue de Molière, bien que tu sois arrivé depuis plusieurs jours au pays de Cervantès.
Après avoir traversé la France comme un TGV, nous avons l'impression que tu traces comme une flèche en Espagne... avec une horde de taureaux à ta poursuite!!! Tes photos sont évocatrices!
Outre les cathédrales, églises et monastères, j'espère que vous profitez aussi bien des bodegas, bars à tapas et autres spécialités gastronomiques de la région... car c'est un vrai paradis pour le palais!
J'imagine, comme Forest Gump, que tu ne peux plus t'arrêter maintenant que la locomotive est en marche!!! Profites-bien de chaque kilomètres, c'est une aventure extraordinaire.... qui me donne envie d'être rapidement à la retraite pour en profiter comme toi!
En attendant avec Martine et Hugo nous partons vers l'Ouest de la France, en Vendée, en fin de semaine.
Bonne route et buen camino,
A bientôt,
Erwan, Hugo & Martine -
26 Mei 2013 - 18:44
Koen En Eveline:
Hallo Harry,
Leuk om jou en Frans onderweg naar en daarna in Leon ontmoet te hebben.
In de reisverslagen van de afgelopen dagen treffen we heel veel herkenbaars aan.
We wensen jullie nog een goede voortzetting van de camino en wellicht tot ziens!
Koen en Eveline -
26 Mei 2013 - 20:36
Jack:
Hoi Harry en Frans,
Het eindpunt komt nu voor jullie beiden in zicht. "Helm af" voor deze topprestatie. Hopelijk krijgen jullie de komende dagen ook eindelijk eens wat beter weer! Dat zou het immers allemaal wat plezieriger maken. Fiets ze en tot gauw!
Jack en Jeanne