18e t/m 21e dag - Reisverslag uit Louit, Frankrijk van Harry Megen - WaarBenJij.nu 18e t/m 21e dag - Reisverslag uit Louit, Frankrijk van Harry Megen - WaarBenJij.nu

18e t/m 21e dag

Door: Harry van Megen

Blijf op de hoogte en volg Harry

13 Mei 2013 | Frankrijk, Louit

18e dag vrij 10 mei
Vandaag tot Moissac een tamelijk vlak traject met mooi fietsweer: droog en niet te warm. In Moissac een geweldig mooie abdijkerk (St. Pierre) met schitterend beeldhouwwerk in het buitenportaal en binnen o.a. een prachtige beeldengroep in houtsnijwerk. Daarna weer verder over fietspad tussen Canal du Midi en het Canal Lateral a Garonne, lekker makkelijk. Daarna weer flinke klim om in Auvillar te komen, een erg mooi historisch stadje, te bereiken via de Tour d'Horloge, een stadspoort, uitkomend op het gezellige marktplein met een grote overdekte markthal (zoals in zoveel Franse plaatsen). Vanaf de stadswal indrukwekkend uitzicht op de Garonne en de heuvels aan de overkant. Daarna weer stevig op de pedalen via St. Antoine naar Miradoux waar de Chambres d' hotes en de Gite complet waren, zodat ik moest uitwijken naar het enige hotelletje in die plaats. Heel eenvoudig, maar gezellig, en stevig 4-gangen dagmenu, incl. wijn, samen aan tafel met 3 spraakzame Franse dames uit Poitiers, die een deel van de St.Jacobsroute hadden gelopen. Met kamer, 3 gl. bier en ontbijt samen voor nog geen 40 €.

19e dag za 11 mei
Met kushandjes uitgezwaaid door een wat al te joviale, niet helemaal goed sporende, plaatselijke Francaise, die mij gistermiddag aan de toog van het hotel ook al volgde, weggereden met fris tegenwindje en flauw zonnetje. De 15km tot Lectoure was tamelijk vlak. Daarna weer het betere klimwerk over Terraube en Castera-Verduzan naar Biran (kerkje met onwaarschijnlijk mooi gebeeldhouwde wand achter het altaar), om te eindigen vandaag na 82 km in Montesquiou. De enige Auberge daar had geen kamer vrij i.v.m. een bruiloft die avond en verwees mij naar een camping verderop. Achteraf een aangename verrassing: een camping met een prachtig chateau, veel landgenoten met caravan en een stel leegstaande chalets. En in de receptie, niet te geloven, een heel behulpzame Hollandse beheerster. Voor 'n speciale pelgrimsprijs mocht ik in een van de chalets overnachten. Zij zorgde voor een overlevingspakketje met een blik cassoulet (witte bonen met worstjes), een stokbrood en enkele blikjes Heineken. Even later kwam Amsterdamse Kid aanzetten die van Briancon naar Santiago loopt en met wie ik het chalet moest delen. Hij had hetzelfde pakketje gekregen. Heel wat afgekletst en samen de cassoulet soldaat gemaakt. Daarna was het gerommel niet van de lucht.

20e dag zo 12 mei
Wandelaars gaan vroeg naar bed en gaan weer vroeg op pad, ik niet dus. Gevolg dat ik de boel mocht opruimen en schoonvegen. Vol goede moed en met lekker weertje richting Marciac, ook weer zo'n typisch Frans stadje met groot marktplein, omringd door winkels, restaurants, banken, etc. verscholen achter een arcadengalerij, en natuurlijk, met ook dit keer een bijzonder mooie kerk. De route vervolgd, maar na 8 km daarvan afgeweken om naar Louit bij Tarbes te rijden waar de broer van mijn schoonzoon woont en waar ik zou mogen overnachten.
Na de Franse achtbanen kwamen nu de Pyreneeen in zicht met besneeuwde bergtoppen, het echte werk. Een machtig gezicht, maar met een stijging tot boven 1000m over 25km vanaf St. Jean Pied-de-Port, voorwaar een zware klus voor de boeg.
Allerhartelijkst ontvangen door Mickael en Gregorie kon ik daarna genieten van hun prachtige tuin met vijver en enorm veel dieren: honden, katten, zwanen, eenden, ganzen (met donzige kuikentjes), kippen, fazant, schapen, geit, varkens, konijnen (met een nest pluizige jonkies) en ook nog allerlei vogels in een voliere. Een echt paradijs. Als beloning na 51km trappen.

21e dag ma 13 mei
Rustdag. Met gebruikmaking van hun gastvrijheid, de was gedaan en m'n fiets gepoetst (je moet goed voor je maatje zorgen). Heerlijk zonnig weertje, zo'n 20 gr., lekker eten en drinken, wat wil je nog meer ? C'est la vie en France. Morgen naar Lourdes.

• 13 Mei 2013 - 17:41

Frans:

Het gaat steeds beter met jou Harry. Bepaal zelf maar voor wie je allemaal bidt in Lourdes. Hoeveel etappes heb je nog nodig tot Pamplona ?

• 13 Mei 2013 - 18:07

Jan Van Megen:

Dag Har,

Chapeau, chapeau! Inderdaad twee keer, zowel voor je fietsprestaties als ook voor je reisverslag. Geweldig. Ik kijk tegenwoordig elke dag even naar mijn e-mails: misschien is er wel een nieuwe aflevering.
    Maar nu begint het echte werk: bidden in Lourdes en Santiago. Je mag ook voor mij / ons bidden en een kaarsje opsteken. Ik verheug me op je volgend verslag en wens je veel sterkte met de Pyreneeën (wat een lastig woord toch!) voor de boeg. Wees voorzichtig in de afdalingen (je kent de ervaring van Wim van Est!).
    Hartelijke groeten, Jan

• 13 Mei 2013 - 18:16

Roth:

Bonjour Harry
    Le trajet avance bien déjà dans les Pyrénées,chez Mickaêl et Grégory.Maintenant c'est l’Espagne.Quelle belle aventure!
    Nous partons demain vers L'Ouzbékistan pour 11 jours.
    A notre retour, et bonne continuation pour le chemin de St jacques de compostelle jusqu'au bout.
    Daniel et Roberte

• 13 Mei 2013 - 18:51

Jennita Glismeijer:

Ik ben druk met de voorbereidingen voor het restaurant vanavond. Teus dus even aan het woord. Neem hem maar"cum grano salis".

Hallo Harry.

Bewonder jouw laatste stuiptrekkingen van een verlaat jeugdig zijn. Ben eigenlijk gewoon jaloers. Zie dat je er strak en bijna als een jonge god uitziet. Het verbaast me dan ook niet dat drie Franse dames zeer
    spraakzaam waren in jouw aanwezigheid. Ik vind het overigens niet verstandig dat je refereeert aan een joviale mevrouw die jou kusjes nawerpt in de morgen en bij jouw vertrek. De toevoeging "niet helemaal goed sporende" zal Marijke niet overtuigen.
    Dat je jouw fiets ging poetsen voordat je naar Lourdes ging, begrijp ik ook niet helemaal. Een beetje manklopend had je zo met fiets en al het heilige water in kunnen lopen en zo voor jou en de fiets genade kunnen afsmeken. Ik merk dat we elkaar veel te lang niet meer gesproken hebben.
    Moge één ding duidelijk zijn: je bent en blijft mijn vriend.

Met respect, jouw vriend Teus.

• 13 Mei 2013 - 19:59

Wilmy:

Dag Harry,
    Lees met veel plezier je reisverslagen, vaak met glimlach op mijn gezicht.
    Zie het soms helemaal voor me.
    Maar na het lezen van het verhaal van Teus ,kwam ik bijna niet meer bij.
    Wat een adviezen..........daar moet je toch mee verder kunnen.
    Met het vooruitzicht dat er na de Pyreneeën een compagnon je gezelschap gaat houden
    moet die klim toch ´een fluitje van een cent´ worden.
    Heel veel fietsplezier met hopelijk geen ´zegen´ meer van boven maar wel zon.
    Komt vast goed met een schone fiets.
    Heel veel groeten uit een fris Reuver.

• 13 Mei 2013 - 20:05

Ton:

Sjapo Teus. Leuke reactie. Goed inzicht......? Wie weet ? (alleen Harry).
    ....en voorlopig stoempt die door. Formidable !
    Ton

• 13 Mei 2013 - 21:25

Ger Lenssen:

Hoi Harry,

Ja ja het echte '' eerste categorie '' werk gaat nu beginnen, maar met inmiddels gestaalde spieren gaat dat je zeker lukken.
    Eerst even langs bij Bernadette Soubirous is een goed plan.
    Geniet van de machtige natuur.
    Nog even en dat is het Buen Camino, voor nu nog een welgemeend Bon Camino!
    Ultreia,

Ger & Vera

• 13 Mei 2013 - 22:18

Patrick Albert:

Hoi Harry,

Valt me op dat je toon luchtiger begint te worden; je bent nu echt in het zuiden en je hebt volgens mij een aardige fietsconditie opgebouwd.
    Dat van die cassoulet is weer een echt "Harry-verhaal".
    Ben benieuwd hoe je door de Pyreneeën komt.
    Heel veel groeten uit een fris, regenachtig Beesel,

Patrick

• 13 Mei 2013 - 23:22

Ludo En Juliëte Van Rossum:

Dag harry,

Mooie verslagen schrijf je.
    We zien het zo voor ons.
    Petje af voor je inspanningen.
    De Pyreneeën met hun lange stijgingen zullen nog wel pijn doen, maar met de conditie die je opgebouwd hebt zullen ze te doen zijn.
    Maar eerst op naar Lourdes, begrijpen we; een mooi plaatsje maar iets te veel een economische-religieuze inslag. De grot van Bernadette moet je echter gezien hebben, maar wel ssssstttt, ssssttt!
    Veel succes verder.
    En we kijken uit naar je volgende verslag.

Groeten,
    Ludo en Juliëtte

• 14 Mei 2013 - 10:01

Francine & Bjorn:

Lieve pap,

Ben ik nog aan het nagenieten en lachen om je vorige reisverslag, staat er alweer een nieuw geweldig verslag op de site. Wat een mooie verhalen pap!
    En de Puma schoenen die ik aan je verkocht heb, doen het geloof ik super, want je gaat als een speer.
    Vroeger was ik nog aan het klagen als ik kletsnat met de fiets thuis kwam van Broekhin, maar dat stelt helemaal niks voor tegenover jouw fietservaringen. Zodra je weer terug bent kan mam geloof ik rustig eens achterover leunen omdat ze dan een mannetje in huis heeft met een bereconditie en die weet hoe je moet poetsen en wassen? Of laat je het toch nog allemaal over aan de goed verzorgende doktersvrouwtjes haha?
    Veel succes in de Pyreneeen, ook van Bjorn.

Groetjes Cien

• 15 Mei 2013 - 11:23

Lex:

Buenos Dias Senor Harry,

De Baskische variant ken ik niet, maar zo zal je ongeveer dezer dagen aangesproken gaan worden. Ongetwijfeld besprenkeld vanuit Lourdes op pad via mooie weggetjes en berg"topjes" naar onder meer de mooie en grote kathedraal van Burgos, zoals wij afgelopen jaar hebben kunnen zien. Na die 'topjes' in je nopjes over de geleverde prestatie van de Pyreneeënpassage.
    Daar in Burgos komen veel Compostella gangers vanuit vele windstreken al samen. Achter de kathedraal een Spaans logement met de bekende schelp.
    Een wandelvriend van me loopt op dit moment de voetvariant 1,90 m lang en Joost Korte geheten (what 's in a name). Kan niet missen in die massa, maar je moet het wel zien zou Cruijff zeggen.

Vaya con Dios,
    Lex en Edith

• 15 Mei 2013 - 15:24

Leo:

Hallo Harry,

Ik als grote luierik heb een enorme bewondering voor de geweldige inspanningen, die jij levert om in Santiago
    te komen.
    We genieten van je reisverslag en we volgen je op de kaart.
    Wat fijn dat je ook nog aan Maria denkt. Van José moet ik vragen of je een kaarsje opsteekt in Lourdes.
    Wij wensen je nog een hele fijne verdere tocht toe en zien uit naar het volgende reisverslag.

Veel sterkte en goed weer toegewenst
    Leo

• 16 Mei 2013 - 20:22

Mieke:

Hallo . Je had vliegende reporter moeten worden na je eerste loopbaan.....kan nog he.....Er zullen nu wel nog meer mensen deze route gaan volgen alleen al door de manier waarop erover. geschreven wordt.......sjiek zoals veer hie in Remunj zigge......Genietze onger ut aafzeen...of zonger het aafzeen....Groetjes...Thei en Mieke

• 17 Mei 2013 - 09:05

Louise Roebroeck:

Hallo Harry (en Frans),

Vanmorgen in Lille, Frans op te trein gezet en intussen al vernomen dat hij in Parijs is gearriveerd. Hij hoopt vanavond Biarritz te bereiken en morgen ontmoeten jullie elkaar dan in Pamplona.
    Geweldige fietser, goede schrijver, (bijna)naaktfoto, je blijft me verrassen, Harry.
    Met Frans erbij, dubbele pret! Ik wens jullie samen heel veel fietsplezier en nog veel meer.
    Ik ga nu Lille verkennen en dan richting Reuver. Iemend moet toch de thuisbasis beschermen, hè Marij, nu onze ridders, op hun stalen rossen, op kruistocht zijn.

Hartelijke groet,

Louise

• 18 Mei 2013 - 12:05

Erwan, Hugo Et Martine:

Hola Harry,

Nous sommes bien contents d'avoir pu skyper avec toi lors de ton passage chez mon frère!
    Tu as traversé la France à la vitesse d'un TGV... Ton reportage est passionnant!
    A ton retour, il y aura sûrement un joli roadbook à imprimer avec toutes les photos!

Si tout va bien, tu viens de franchir la barrière des Pyrénées en conquérant... et suivant les pas du mythique chevalier Roland! Le passage du col de Ronceveau jusqu'à Pampelona a du sonner comme une délivrance...
    En lisant le message de Louise, je vois que tu attends du renfort pour attaquer la dernière partie jusqu'à Santiago... et peut-être l'océan!

Bon courage et nous te souhaitons beaucoup de plaisir en route!

Erwan, Hugo et Martine