SANTI-a-gogo dag 8 t/m 12
Door: Harry van Megen
Blijf op de hoogte en volg Harry
05 Mei 2013 | Frankrijk, Limoges
Dag 8 di 30 april.
Rustdag op de fiets. Bleef de hele dag regenen en je moet toch verder. Vlakke etappe van Auxerre naar Vézelay, slechts 60km en weer goed nat. Grootste deel langs het Canal Nivernais gefietst over het jaagpad, alleen met wat fluitende vogels, het gesuis van de banden, het regengekletter op m'n capuchon en het geklapper van de poncho in de wind. Verder alleen volmaakte stilte. Onderweg maar 1 fietser ontmoet, Alex uit Parijs, samen met 2 achterop geraakte vrienden op weg naar Lyon.
Laatste stuk tot Vézelay toch nog pittig geklommen. Vézelay, belangrijke tussenplaats voor Santiagopelgrims, is erg toeristisch met navenante prijzen. Toch gezellig hotelletje gevonden, waar ik heerlijk heb gegeten.
Dag 9 woe 1 mei.
Vanmorgen de kathedraal St. Madeleine van Vézelay bezocht, prachtige kerk met hoge gewelven en ramen, verder sober interieur. Opvallende details buiten aan het beeldhouwwerk van de ingang.
Met de prachtige heuvels van de Bourgogne worden je fietsbenen niet gespaard. Na een droog begin, toch later weer goed gezegend door de regen. Ondergelopen weilanden, woest aangezwollen beekjes en riviertjes, sommige tot aan de bogen van de bruggen gestegen. Later in de middag gelukkig weer droog, goed kunnen doorfietsen (95 km) tot Nevers. Aangeland in een obscuur hotelletje, Thermidor, wel vriendelijke eigenares.
Nevers aan de Loire, een grote stad met weer zo'n geweldige kathedraal en statige gebouwen. Ook de Loire had duidelijk moeite al het gevallen hemelwater van de laatste dagen te verwerken.
FIETSLES 3: Natte schoenen drogen het best aan de voeten op de fiets.
10e dag do 2 mei.
Vandaag een droge dag, weer een eind langs een kanaal gefietst, kleurrijke dorpjes gepasseerd, als Apremont en Neuilly-en-Dun. Na 85 km bij St. Amand-Montrond in het dorpje Bouzais aangekomen waar Daniel, een vrijwiliger uit Bretagne, mij in de Refuge des Pelerins opwachtte. Verder geen pelgrims, dus gezellig gekletst met Daniel, die voor ons een warme hap heeft gemaakt. Gelijk ook maar een wasje gedaan, helaas 's morgens nog niet helemaal droog.
11e dag vrij 3 mei.
Onder het motto "een dag niet gefietst, is een dag niet geleefd" weer op de fiets getogen, ook al was het bewolkt, koud en winderig, maar wel droog. Bij Chateaumeillant de eerste pelgrimerende landgenoten ontmoet, Klaas en José uit Rotterdam, begin april vertrokken op de elektrische fiets, rijden maar 35km per dag. Na een kort gesprekje toch maar weer in eigen tempo verder gereden richting La Chatre, de volgende grote halteplaats met weer zo'n mooie, grote Romaanse kerk. De dag geeindigd in Cluis na 76 km, opnieuw in een refuge voor pelgrims, aangewezen door de kruidenier die me al aan had zien komen zwoegen op de fiets met rode tassen en St. Jacobsschelp. Bij de deur stond een ezel, verbonden met een lang touw, die bleek te horen bij Philippe en Madeleine, een Belgisch echtpaar. Begin febr. vertrokken, leggen zij de tocht naar Santiago te voet af naast de pakezel, stapvoets 15 km per dag. Het beest stootte prompt mijn fiets tegen de grond. Even later kwam Lieuwe, een wandelaar uit Haarlem met gem. 35km per dag, zich bij ons voegen. 's Avonds bij de plaatselijke slager-traiteur een flinke biefstuk met frites gegeten, dus mijn zwager Jos hoeft zich geen zorgen te maken dat ik te weinig eet. Ik zorg goed voor mezelf.
12e dag za 4 mei
Na een bij genoemde kruidenier ingekocht ontbijtje de fiets weer gepakt. Deze was gelukkig niet gemold door de ezel die in dezelfde binnenplaats met gras was gestald als mijn fiets. Prachtige zonnige dag. Op weg naar La Souterraine 50 km verderop. Vlakbij de kerk waar ik mijn brood zat te eten, kwam een naar drank ruikende man, omhangen met Jacobsschelp, mij begroeten. Of ik een stempel voor mijn pelgrimspaspoort wilde en misschien een slaapplaats zocht. Het eerste wel, het tweede niet, want ik wilde toch wat meer km's maken vandaag, minstens tot Chatelus le Marcheix. Daar aangekomen bleek het enige hotel in het dorp gesloten. In het volgende dorp met hotel idem dito. De teller gaf 117 km aan voordat ik in St.Leonard de Noblat hotel Le Relais St. Jacques verzocht mij onderdak te bieden, wat gelukt is. Slaapplaats en eten bevallen mij daar zo goed dat ik besloten heb een dag langer te blijven.
13e dag zo 5 mei.
Hoewel ik de rustdagen wilde opsparen voor het verpleeghuis later, kan ik de dag goed gebruiken voor het bijwerken van de website en mijn wasje nog eens te doen (ook hier helaas geen welwillend doktersvrouwtje).
Vanmorgen door het stadje gelopen en de kerk en het kerkhof bekeken,
beide zeer de moeite waard. A bientot.
05 Mei 2013 - 15:17
Jennita Glismeijer:
Je bent er nog niet eens en je gaat het kerkhof al bekijken. En het blijkt ook nog de moeite waard. Kom op Harry: "Carpe Diem."
Groeten van Teus. -
05 Mei 2013 - 15:38
Jennita Glismeijer:
Lieve Harry,
Trek je niets aan van wat mijn echtgenoot, onder mijn naam, aan je schrijft. Je kent hem wel iets langer dan vandaag.
Je schrijft een erg leuk verhaal, en beeldend, over je dagelijkse kwellingen. Helaas viel er iets teveel water uit de hemel. Hier in het verre zuiden ook, alhoewel jij ook al een flink eind naar Zuid-Frankrijk oprukt.
Maar ik mis wel de foto's bij jouw smeuiige verhaal; van de man die een stempel zette in jouw Santiagopaspoort, de mensen met de ezel, het echtpaar op de elektrische fiets en van de prachtige monumenten waar je toch nog de tijd voor vindt om ze te bezoeken.
Veel plezier de komende dagen en we houden het droog, hoop ik.
Liefs van ons tweetjes.
Teus en Jennita. -
05 Mei 2013 - 15:56
Marianne:
hallo Harry,
Wat een geweldige reis!!!!
Marianne -
05 Mei 2013 - 18:24
Emile En Annie:
Hallo Harry,
Leuk dat je even aan ons Bösdael-groepje hebt gedacht; we zullen er tijdens het weekend eentje (of wellicht heel wat) op jou drinken!
Je kunt niet zeggen dat je inmiddels niet genoeg gezegend bent... maar misschien is de regen allengs op geraakt.
Nog een goed vervolg toegewenst en tot een volgend verslag.
Emile en Annie -
05 Mei 2013 - 19:33
Thea Lenssen:
Hallo Harry,
Wat leuk om de verhalen van een fietsende dorpsgenoot te lezen. Ger, mijn man, is te voet onderweg naar Santiago. Maar jullie zullen elkaar niet treffen, want als jij Frankrijk waarschijnlijk al uit bent "getrapt", moet hij nog zijn eerste stappen op Franse bodem zetten. Ik wens je fijne ervaringen toe op je verdere tocht.
Buen Camino!
Thea Lenssen
05 Mei 2013 - 19:37
Nel En Piet:
Hallo Harry,
met belangstelling hebben we je "memoires"gelezen.
De schrijfstijl herkennen we.Leuk hoor!
Knap dat je deze tocht maakt, en nog wel alleen.
Je bent nu haast in de buurt van het zomerverblijf van Wiel Tosserams.
Helaas heb ik het adres niet, maar we zien vanavond Emile enAnnie en wellicht weten zij het wel.
In ieder geval een goede doorstart na de rustdag.
Nel en Piet
05 Mei 2013 - 20:24
Julie Rosier:
Harry, wat geweldig van jou. Dat hadden we nooit gedacht, in je uppie zo'n fietsreis... En wat leuk om je belevenissen te lezen; vooral omdat we al diverse plaatsen/beschrijvingen tegenkomen, waar we zelf ook geweest zijn, heel herkenbaar dus. Ik wens je een voorspoedige reis en geniet van alles wat je tegenkomt. Liefs Julie -
05 Mei 2013 - 20:48
Jan En Vera Van Bergen:
Er is wel een reisjournalist aan jou verloren gegaan. Wie weet nog een 2e carrière in het verschiet. Je lijkt aardig onverstoorbaar ondanks het feit dat de weergoden je niet erg goed gezind zijn. Harry, trap ze nog en tot je volgende verslag.
Gr. J en V
05 Mei 2013 - 21:31
Ludo En Juliëte Van Rossum:
Een mooie onderneming!
En leuk om je wederaardigheden te kunnen volgen.
Jammer van die regen de afgelopen week.
En zo te zien zit het met de conditie wel goed - 117 km gisteren.
Hier in het inmiddels mooi weer.
We hopen dat dat jou ook bereikt heeft.
Veel sterkte de komende dagen.
Gr., Juliëtte en Ludo -
05 Mei 2013 - 21:48
Annemiek:
Je hebt al heel wat kilometers afgelegd. Knap hoor.
Zo te lezen heb je het geweldig naar je zin en geniet je tijdens het fietsen ook nog van het mooie landschap, kerken, flessen wijn en biefstukken.
Ja wat kan een mens nog meer te wensen hebben!
Misschien wat minder regen en wat meer zon. Maar dat zal beslist snel komen.
Een lieve groet van je schoonste schoonzus! -
05 Mei 2013 - 23:31
Jack:
Harry, wat een doorzetter ben jij! Hopelijk krijg je voor het resterende deel van je fietstocht wel beter weer, want dat zou toch eigenlijk wel moeten als je steeds zuidelijker komt. Voorbij Limoges komen de Pyreneeën al een beetje in zicht en dat wordt nog een hele klus. Maar dat gaat zeker ook lukken. Trap ze en geniet van deze bijzondere belevenis!
Jack en Jeanne. -
06 Mei 2013 - 00:03
Gerda:
Ha Harry,
Alweer een mooi verhaal! Het schiet wel op zo met 115 km op 1 dag! En dat ook nog met niet al te best weer! Hopelijk wordt dat wel beter...! Vanaf nu zul je waarschijnlijk wel meer pelgrims, te voet of op de fiets tegen komen lijkt me. Van alle windstreken komen ze in het zuiden van Frakrijk bij elkaar.
Met je was zit je toch nog steeds een beetje in de maag lijkt het...maar ook dat gaat je lukken Harry!
Voor de komende dagen weer veel fiets plezier met hopelijk veel zon en weinig of geen regen!
Groetjes, Gerda -
06 Mei 2013 - 09:46
Lex:
Bonjour Monsieur Harry, c'a va bien!!
Koortsachtig lees ik jouw "dito" prestaties in mooi taal gebruik verwoord om Frankrijk te doorkruisen naar het Spaanse SdC. Het weer hier zou je misschien jaloers maken, maar een "gezegende" tocht heeft ook wat. Je nadert het gebied van de Katharen met zijn gruwelijke geschiedenis en de grillige Pyreneeën in zicht. Allemaal goed voor jarenlange vertellingen. Een vlekkeloze tocht zou dat niet teweegbrengen (een schrale troost natuurlijk).
We blijven je volgen. Succes met de volgende etappes.
Lex en Edith -
06 Mei 2013 - 19:00
Mieke:
Wat een conditie.......... -
06 Mei 2013 - 23:00
Sylvia:
Ha Harry. Leuk om je verslagen te lezen en wat een prachtige reis maak je. Nog geen zadelpijn? Op de praktijk hebben we het regelmatig over je fietsavontuur. Succes voor de volgende etappe. Ik blijf je volgen. Vele groeten van Sylvia -
07 Mei 2013 - 16:25
Ger Lenssen:
Beste Harry,
Leuk om ook jouw verhalen zo te lezen.
Wim, mijn zwager heeft mij je site gegeven. Laat het goed gaan en ik heb ooit ergens gelezen, zadelpijn is geen pijn. Maar dit kun jij beter beoordelen.
Zelf ben ik in Konstanz gestart voor mijn voettocht naar Santiago de Compostela. Het gaat goed en ik zit in Brienzwiler. Te volgen ben ik ook op: www.ongerwaeg.nl dit voor de liefhebbers.
Bon Camino wens ik je.
Ger.
07 Mei 2013 - 20:23
Frans R:
Als inhoudsdeskundige kan ik je mededelen dat zadelpijn ( en damesleed ! ) wel degelijk een ernstige zaak is. Soms trekt het door tot je schedelbasis. Heb daarom een assos-broek aangeschaft. Schijnt wonderen te doen bij zadelpijn maar dat moet ook wel gezien de prijs. De effectiviteit bij damesleed is op de camino waarschijnlijk minder relevant. -
07 Mei 2013 - 22:31
Brigitte:
Hoi Harry,
Leuk je te volgen. Zo kom je natuurlijk op plekken waar je anders nooit naartoe zou gaan.
Maar wel een moed hoor. Met al die regen, had ik me al 3x omgedraaid, denk ik.
Chapeau!
Groete oet de Ruiver -
08 Mei 2013 - 18:02
Daniel Et Roberte:
Bonjour harry
Les étapes s'égrennent petit à petit,le trajet avance bien,bientot tu seras arrivé chez Mickaêl dans les Pyrénnées et après ce sera l'Espagne.
Nous te souhaitons bonne route en espérant les meilleures conditions climatiques possible et tout le courage nécessaire pour arriver à bon port.
daniel et roberte -
09 Mei 2013 - 10:21
Margriet Huijs-Lenssen:
Hallo Harry,
Wat leuk om te lezen dat er nog een Reuvernaar op weg is naar SdC, ik las op de site van " ôzze" Ger dat je hem advies gaf over zijn voeten, eens een dokter altijd een dokter!!
Prachtig en komisch zijn je reisverhalen en zo leuk om te volgen.
Wij wensen je een mooie tocht, mooie ervaringen en ontmoetingen.
Bon Camino
Frans en Margriet Huijs-Lenssen